Zomerscholen overvol: ‘Ouders willen niet dat hun kinderen een te laag advies krijgen’

Zomerscholen overvol: ‘Ouders willen niet dat hun kinderen een te laag advies krijgen’

De Haagse zomerscholen zitten dit jaar allemaal stampvol. De behoefte aan extra lessen is groot, omdat veel kinderen de afgelopen maanden een flinke onderwijsachterstand hebben opgelopen. De Excellent Academy, die al jaren bijlessen verzorgt voor kinderen in Den Haag, heeft het dan ook drukker dan ooit. ,,Bij ons gaat het echt om het wegwerken van achterstanden.’’

Van buitenaf gezien maakt het pand van de onderwijsinstelling op het industrieterrein aan de Televisiestraat niet echt veel indruk, maar binnen waan je je in een sjiek hotel, met een zwarte marmeren tegelvloer en een strakke, moderne inrichting. Boven de ingang hangt een digitaal bord met informatie over de lesuren. Het pand van de Excellent Academy in Transvaal herbergt acht klaslokalen. Elk lokaal heeft een ander (vrolijk) kleurtje en in allemaal staan zes tot acht stoeltjes en tafeltjes voor leerlingen. Ook is er een bureau voor de docent en hangen er digitale lesborden. Sahin Yildirim, die de onderwijsinstelling samen met zijn broer heeft opgericht, geeft trots een rondleiding. Het ziet er allemaal erg professioneel uit en dat is ook meteen de grootste kracht van de Excellent Academy, vertelt hij. De bijlessen worden hier allemaal gegeven door mensen met een pedagogische achtergrond, dus niet door vrijwilligers of sportmedewerkers zoals bij andere instellingen soms gebeurt.

Intakegesprek

Bij de Excellent Academy ligt de nadruk volgens Yildirim op het inhalen van achterstanden. ,,Want daar is het geld van het rijk voor bedoeld. Sommige kinderen hebben al bijna drie maanden geen les gehad.’’

Kinderen die deze instelling bezoeken, krijgen vier keer per week drie uur les. ,,Die lessen worden georganiseerd door mensen uit het onderwijs of die tenminste minimaal twee jaar ervaring hebben met lesgeven. We voeren eerst een intakegesprek met de ouders, waarna de kinderen een intaketoets doen om hun niveau vast te stellen.’’

Huilend naar huis

Aan de hand van de score worden de kinderen ‘gematcht’ met de juiste docent. ,,De eerste twee weken werken we keihard aan het wegwerken van de achterstand die het kind heeft opgelopen en de laatste twee weken besteden we aandacht aan de vakken voor het komend jaar. Aan het eind van het programma gaan we dan een keer naar het museum of doen we een andere leuke activiteit.’’

Volgens hem vinden de meeste kinderen het best leuk om in de zomer les te krijgen. ,,Ik heb tijdens corona toch niets gedaan, zeggen ze dan. Ik heb zelfs kinderen gehad die huilend naar huis gingen omdat ze door wilden gaan.”

Rolmodellen

Volgens hem heeft het ook te maken met de docenten die hij in dienst heeft. ,,Dat zijn ook rolmodellen voor die kinderen, zoals een arts die biologie komt geven. Het zijn allemaal mensen die in het verleden les hebben gegeven of door ons zijn begeleid. Die kunnen de leerlingen heel goed enthousiasmeren.’’

Op dit moment volgen meer dan 500 leerlingen lessen op de Excellent Academy. Daarnaast staan er tientallen op de wachtlijst. Elke klas telt 4 tot 8 leerlingen, zodat elk kind de individuele aandacht krijgt die het nodig heeft, verklaart Yildirim. Leerlingen die hier les volgen, vertellen volgens hem ook dat ze het fijn vinden. ,,Er is veel minder afleiding dan op school.’’

Zomerschool

De 11-jarige Delbert, die volgend jaar naar groep acht gaat, vertelt dat hij op de zomerschool zit omdat zijn ouders willen dat hij beter wordt in taal en rekenen. ,,Dat ging wel goed, maar het kan beter’’, legt hij uit. De lessen bij Excellent Academy zijn heel anders dan op school, vertelt de leerling. ,,Je zit in een veel kleinere klas, dus je kan je beter concentreren. We zitten hier maar met vijf leerlingen. Als je iets niet snapt, legt de leraar het nog een keer uit.Ze hebben meer tijd voor je.’’

Ook voor Lily komen de extra zomerlessen als geroepen. ,,Ik had nog wat hulp nodig met spelling en rekenen.’’ Tot nu toe bevalt het haar prima. ,,Het is leuk. Je krijgt meer aandacht.’’ In mijn klas zitten 26 kinderen, hier maar vijf.’’

Intensiever

De lessen zijn ook veel intensiever. ,,Je kan niet even met een klasgenootje praten, omdat de meester dat gelijk ziet’’, zegt ze lachend. ,,Maar het is wel fijn, want je krijgt alle aandacht. De meester vraagt altijd of je het begrijpt, en legt het net zo lang uit totdat je het wel begrijpt. Op school moet je wachten totdat je aan de beurt bent.’’

Heel erg vindt ze het niet om in de zomer les te volgen. ,,Het is maar drie dagen per week, dus je hebt nog tijd genoeg om te spelen.’’